Beszámoló
HAT-18-01-0608

1. nap


Első állomásunk a lendvai színház megtekintése volt. Itt várt bennünket az idegenvezetőnk. Bemutatta a Makovecz-stílusú színházépületet kívül és belül egyaránt. Kipróbáltuk a kitűnő akusztikát egy dal előadásával, melyre az egyik kislány táncolt is a színpadon.

Ezt követően átsétáltunk a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet Bánffy Központjába, ahol az intézet működésének lényegesebb elemeit ismertük meg. Elhaladva a zsinagóga és a városház mellett, buszunkkal szőlőskertek és présházak között feljutottunk a Szentháromság kápolnához. Itt láttuk Hadik Mihály múmiáját és megismertük történetét. Magyar sírokat is láttunk a temetőkertben. Kakasdi Hajós Mihály jelentős tetteiről is hallhattunk, aki a kápolna alatti kriptában nyugszik. A Vinárium Kilátótornyot láttuk visszafelé. Elhelyeztük a magunkkal hozott koszorút a városban lévő Kossuth és Széchenyi emléktáblánál, ekkor 2 fiú elszavalta a Szózatot. A lendvai várhoz érve Zala György szobraiban gyönyörködhettünk. Kisfilmen néztük meg a vár történetét.


2. nap


Ellátogattunk a dobronaki iskolába, ahol meghallgattuk a szlovén iskolarendszer jellemzőit, mi is bemutattuk iskolánkat. Megismerkedtünk egy osztállyal, meg is hívtuk őket hozzánk. Muraszombatra érve Szapáry-kastélyt tekintettük meg, valamint az evangélikus templomot. A Bakonaki-tónál túráztunk. Zsitkócra érve tiszteletünket tettük Deák Ferenc emléktáblájánál. Ellátogattunk az orchidea farmra is. Bántornyán a középkori templomban hallgattuk meg a felkészült előadót a falon látható freskókról. A Radamos melletti Mária-kegyhely látogatása volt utolsó programunk ezen a napon.

3. nap


A harmadik napon Varasdra vitt a busz bennünket át a horvát határon. A varasdi várat, városi múzeumot láthattuk itt. A belvárosban sétáltunk, ünnepi műsorban gyönyörködhettünk. Csáktornyán a vármegyék találkozóját rendezték épp azon a napon. A ceremóniák sorát nézhettük végig. Délután Lendván át indultunk haza telve csodálatos élményekkel.