1. nap : Kisbajcs-Mikszáthfalva-Kékkő-Alsósztregova-Losonc-Szádalmás

A kékkői Balassi család nyomába eredtünk, és megnéztük a Kékkői várat. Benne található a Bábkultúrák és Játékok Múzeuma, mely egyedülálló a maga nemében egész Szlovákiában. Tovább utazva felkerestük a Mikszáth-emlékházat Mikszáthfalván (Szklabonyán), majd Alsósztregovára látogattunk. A Madách Imre szülőkastélyában berendezett csodálatos, interaktív múzeumot tekintettük meg. Losoncon a régi temető szinte botanikus kertnek is beillik hatalmas fáival, buja növényzetével. Sok neves magyar személyiség sírja megtalálható itt – de a mi célunk elsődlegesen Ráday Pál 2017-ben felújított kriptájának felkutatása volt. A losonci születésű Ráday Pál személyében olyan embert tisztelhetünk, aki II. Rákóczi Ferenc fejedelem titkára, a református egyház első főgondnoka volt. Felkerestük Kármán József írónak is a sírját. Szállás Szádalmás környékén, Várhosszúréten volt.

2. nap : Szádalmás-Krasznahorkaváralja-Kassa-Szádelői-völgy Kassa

A dómban megkoszorúztuk a nagyságos fejedelem, édesanyja, a munkácsi hős Zrínyi Ilona és gróf Bercsényi Miklós generális szarkofágját, majd meglátogatjuk a rodostói házat, mely a nagyságos fejedelem törökföldi emigrációjának állít emléket. A Szádelői-völgy az UNESCO Világörökség részét képező vadregényes, sziklacsodákkal teli szurdokvölgy. Ott kirándulunk. A monda szerint itt bukott alá repülő szárnyas lováról a fellázadt gótok által üldözött Dengezik herceg, Attila fia. A holttestet fivére Ellák herceg találta meg, és ide temettette el, maga pedig népével együtt az itteni hegyek oltalmában telepedett meg. A völgy barlangok beszakadásából keletkezett, a 300–400 m magas sziklafalak között a Szár-patak rohan. Krasznahorkaváraljára is ellátogattunk. A „gömöri Ravenna”: Andrássy Franciskának férje, Dénes gróf által építtetett mauzóleuma egyedülálló szecessziós műemlék, carrarai márvány és színpompás apró mozaikok ezreinek felhasználásával. Építését 1904 őszén fejezték be. A gróf és felesége jótékony misszióira emlékeztet a falu mögötti erdőben, Krasznahorka vára alatt 1898-ban elhelyezett méretes tábla is, amely az Andrássy-birtok alkalmazottai részére alapított nyugdíjalap létrehozásának tiszteletére állíttatott. Megkerestük az emléktáblát, és sétát tettünk a renoválás alatt álló vár tövében. Program után visszatértünk a szállásra. Vacsora előtt íjászati bemutatón vehettünk részt.

3. nap : Szádalmás-Rozsnyó-Rimaszombat-Fülek-Kisbajcs

A csoport vállalt hasonló korú diákokkal való találkozást, ami sajnos a fogadó intézmény elutasítása miatt nem jött létre. Gömör vármegye székhelyére, Rimaszombatba utaztunk. Felkerestük Petőfi Sándor és Tompa Mihály szobrát, majd megtekintettük a gazdag Gömör-Kishonti Múzeumot, amely átfogó képet ad a Gömör-kishonti régió történelmének és természetének gazdagságáról és sokrétűségéről. Végül a füleki várban tettünk látogatást, ahol Koháry István várkapitány a végsőkig kitartott a török ellen, és a 38 hónapos kemény fogság sem törte meg, mindvégig hű maradt uralkodójához és elveihez. Ezért is kapta a „speculum fidelitatis”, a „hűség tüköre” kitüntető címet. Börtönévei alatt verseket írt, amelyeket szabadulása után ki is adott. Ellátogattunk a néprajzi múzeumba is, amely az egykori Vigadó épületében található. Innen már haza, Kisbajcs felé indulunk.

Remek kirándulás volt! Szívesen ajánljuk a pályázaton való indulást a következő évfolyamnak is.

A kirándulás képei megtekinthetőek ITT!